De Chamaerops humilis komt van oorsprong uit Europa, uit het Middellandse Zeegebied en wordt ook wel Europese dwergpalm genoemd. Het woord chamaerops stamt uit het Grieks. Chamai betekent dwerg, rhops struikgewas. Humilis is Latijn en betekent nederig.

De Europese dwergpalm groeit langzaam en compact en blijft het hele jaar groen. De bladeren zijn waaiervormig. Kenmerkend is dat de Chamaerops humilis uit meerdere stammen bestaat en dat de bladstelen vol zitten met stekels.

De Chamaerops humilis is goed winterhard. Als je hem net in je tuin hebt aangeplant is het verstandig om hem die komende winter te beschermen met vliesdoek. Ik pak de Europese dwergpalm daarna verder nooit meer in en hij heeft 20 graden vorst prima doorstaan. Bij mij staat hij wel op een beschutte plek waar weinig wind komt. Te veel vocht is de voornaamste reden waarom de Chamaerops humilis dood gaat in de winter.

Langs de stammen zitten veel vezels die een extra bescherming vormen tegen vorst.

Vlak bij de top vormen zich trossen met gele bloemen. Je hebt een mannelijke en een vrouwelijke Europese dwergpalm nodig voor vruchtafzetting. The mannelijke bloemen geuren en de vrouwelijke bloemen bestaan uit korte trossen. De vruchten ontstaan aan de vrouwelijke Chamaerops humilis en die lijken op dadels.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – juli

Bloemkleur: geel

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 3 m

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC