De Cerastium tomentosum komt oorspronkelijk uit de bergachtige gedeelten van Europa en wordt ook viltige hoornbloem genoemd. De viltige hoornbloem komt uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae).

De viltige hoornbloem heeft die naam te danken aan de viltige grijze bladeren. Tomentosum komt uit het Latijn en betekent viltig. De bladeren zitten vol met kleine, witte haartjes die een viltige donslaag vormen en de bladeren een grijs uiterlijk geven. Hierdoor is deze vaste plant niet alleen mooi als hij overladen is met witte bloemen, maar ook als je alleen de bladeren ziet.

De Cerastium tomentosum vormt een prachtig dichtbegroeid tapijt of waterval als je hem over een muur of rand laat groeien. Als de viltige hoornbloem teveel ruimte in begint te nemen, kan je hem gemakkelijk afknippen of wegscheuren. Door de Cerastium tomentosum op te graven en te scheuren is hij gemakkelijk te vermeerderen. Zo kan je ook verouderde, lelijke delen vervangen.

De viltige hoornbloem stelt weinig eisen. Hij staat graag in arme, goed gedraineerde grond op een zonnige plaats. Als de grond te vochtig is zullen de wortels wegrotten. Op de juiste plek groeit deze vaste plant hard. De stelen die de grond raken ontwikkelen wortels. Hij vermeerdert zich ook door middel van zaad. Als de grond te voedselrijk is, wordt deze plant minder compact en daardoor minder mooi.

De viltige hoornbloem is zeer geschikt als bodembedekker en om te gebruiken in rotstuinen. De Cerastium tomentosum is zout en droogte tolerant.

 

 

Bladkleur: grijs

Bloeiperiode: mei – juli

Bloemkleur: wit

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 15 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -40 ºC