De Campanula portenschlagiana is een vaste plant uit de klokjesbloemfamilie (Campanulaceae) en wordt ook dalmatiëklokje genoemd. Het dalmatiëklokje wordt zo genoemd omdat dit vaste plantje uit de bergen van Dalmatië in Kroatië komt. Voor de Campanula portenschlagiana wordt ook het synoniem Campanula muralis gebruikt.

Het woord campanula stamt van het Latijnse woord campanulata dat ‘klokvormig’ betekent.

De Campanula portenschlagiana is goed toe te passen in rotstuinen en om te laten groeien in gaten in een muur en ook tussen tegels. Ook als bodembedekker is het dalmatiëklokje zeer geschikt. Het breidt zich langzaam uit over de grond met zijn wortels, maar woekert niet.

Verwar het dalmatiëklokje vooral niet met het kruipklokje of Servisch klokje (Campanula poscharskyana). Het kruipklokje heeft stervormige bloemen in plaats van klokvormig, zoals het dalmatiëklokje, en woekert behoorlijk. Het kruipklokje verspreidt zich niet alleen met wortelstokken, maar ook met zaad.

De Campanula portenschlagiana stelt weinig eisen en bloeit overdadig. Het enige waar het dalmatiëklokje niet zo goed tegen kan is teveel vocht in de lucht of de grond. Zet het dus in goed gedraineerde grond op een niet te vochtige plek. Het kan heel goed tegen vorst en droogte en is redelijk zout tolerant. Bij strenge vorst kan het blad boven de grond afsterven.

Door de Campanula portenschlagiana op te graven en te delen is hij heel gemakkelijk te vermeerderen. Dat kan je het beste in het vroege voorjaar doen (maart).

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – augustus

Bloemkleur: paars

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 10 cm

Standplaats: zon/half schaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -35 ºC