De Campanula persicifolia ‘Alba’ is een geslacht uit de klokjesbloemfamilie (Campanulaceae) en wordt ook prachtklokje, perzikbladklokje of klokjesbloem genoemd. Het prachtklokje komt van nature voor in Europa en het noorden en westen van Azië.

De naam Campanula persicifolia stamt uit het Latijn, waarbij campanulata ‘klokvormig’ betekent en persicifolia ‘met bladeren als van de perzik’. Alba betekent wit.

Deze plant gaat pas in het tweede jaar bloeien. Het eerste jaar vormt de klokjesbloem alleen bladeren en bereikt een hoogte van ongeveer 25 cm. Hij breidt zich dan uit met wortelstokken (rizomen), maar woekert zeker niet. Vanaf het tweede jaar gaat hij bloeien. De bloemsteel kan een hoogte van ongeveer 1 m bereiken en is redelijk stevig. Bij hevige regenval en zeker in combinatie met veel wind, hebben de bloemstelen wat steun nodig. In augustus komt er een wat bescheidener tweede bloei aan dezelfde bloemstengels, ook als je de uitgebloeide bloemen niet weghaalt.

Na de bloei ontwikkelen zich zaadjes. Met behulp van de zaadjes verspreid het perzikbladklokje zich. De zaailingen zijn gemakkelijk te verwijderen op ongewenste plaatsen. Ik knip de bloemstelen met rijpe zaadjes af en gooi ze op een plaats waar ik graag prachtklokjes wil hebben. Ze komen altijd op.

Bij milde winters blijft de Campanula persicifolia ‘Alba’ het eerste jaar groen. Na de bloei sterft deze plant bij mij in de winter af. Zodoende heb ik het prachtklokje als tweejarig bestempeld bij de specificaties.

In regio’s met hete zomers heeft het prachtklokje ’s zomers graag wat bescherming tegen de zon. De Campanula persicifolia ‘Alba’ kan goed tegen droogte en is redelijk bestand tegen zoute lucht, maar kan niet tegen teveel vocht. Het prachtklokje groeit ook goed in de schaduw.

De bloemen verschijnen bij mij vaak al eind mei en zijn zeer geschikt als snijbloem.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – juli

Bloemkleur: wit

Eigenschap: tweejarig

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 1 m

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -35 ºC