De Asplenium scolopendrium is een varen uit de streepvarenfamilie (Aspleniaceae) en wordt ook wel tongvaren genoemd. Het woord skolopenda komt uit het Grieks en betekent duizendpoot. Dat verwijst naar de sporen onder de bladeren die lijken op de poten van een duizendpoot.

De Asplenium scolopendrium komt oorspronkelijk uit Europa.

De bladeren zijn glanzend, glad en langwerpig. In het voorjaar komen nieuwe bladeren omhoog (rollen zich uit). In het begin zijn ze lichtgroen zijn en daarna donkerder worden. De oude bladeren sterven dan af en die trek ik weg als ze bruin zijn geworden.

Aan de onderkant van het blad worden sporen gevormd. Deze zijn in eerste instantie groen, maar als ze rijp zijn, zijn ze donkerbruin. Door middel van die sporen verspreid de Asplenium scolopendrium zich. De tongvaren vormt een verhoging die heel langzaam breder en hoger wordt. De Asplenium scolopendrium wordt ongeveer even hoog als breed.

De tongvaren houdt absoluut niet van zon. In eerste instantie stond de tongvaren bij mij te veel in de zon en deed het daardoor slecht. Hij staat nu volledig in de schaduw op een redelijk vochtige goed gedraineerde en beschutte plek en doet het prachtig. Ik kom ook zaailingen tegen en ook die staan in de volledige schaduw. Ik ga er altijd vanuit dat planten zich alleen uitzaaien op plekken waar ze het naar hun zin hebben. Ze kiezen het zelf uit. Kikkers, padden en andere dieren en insecten verschuilen zich graag onder de bladeren.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: nvt

Bloemkleur: nvt

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 55 cm

Standplaats: schaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -30 ºC