De Alchemilla mollis is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae) en komt oorspronkelijk uit Europa en Azië. De Alchemilla mollis wordt ook vrouwenmantel genoemd.

De bladeren zijn behaard en waterafstotend, waardoor de regendruppels en dauw er mooi op blijven liggen. Mollis is Latijn en betekent zacht verwijzend naar de zachte, harige bladeren. De bladeren van de Alchemilla mollis worden ongeveer 25 cm hoog. De bloemstelen steken een flink stuk boven de bladeren uit (ongeveer 50 cm) en vallen over het algemeen naar beneden waardoor de plant redelijk wat ruimte inneemt. Als je Alchemilla mollis langs een pad wilt zetten, zet ze dan niet te dicht langs de rand, want anders houd je geen pad meer over.

De bloemen zijn fris geel/groen en worden veel gebruikt in boeketten. De vrouwenmantel zaait uit, maar aangezien de zaailingen gemakkelijk te verwijderen zijn, is dat geen echt probleem. Geleidelijk breidt de Alchemilla mollis zich uit door middel van wortelstokken, maar hij woekert zeker niet. Om uitzaaien tegen te gaan, kan je de bloemen het beste na de bloei direct afknippen. Zo kan er geen zaad worden aangemaakt. Je kan daarbij ook de bladeren tot bijna op de grond afknippen. Er komen dan snel nieuwe bladeren en ook zullen zich dan nieuwe bloemen ontwikkelen.

De vrouwenmantel geeft de voorkeur aan een plaats in halfschaduw met vochtige grond. In de volle zon hebben ze vochtiger grond nodig. De Alchemilla mollis is zeer geschikt als bodembedekker, snijbloem, borderplant en tolereert zoute lucht en redelijk wat droogte.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: mei – juli

Bloemkleur: groen/geel

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 25 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -25 ºC