Beschrijving

 

De Lamiastrum galeobdolon is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en wordt ook gele dovenetel genoemd. De gele dovenetel komt oorspronkelijk uit Europa en het westen van Azië. De oude naam Lamium galeobdolon wordt nog regelmatig gebruikt voor de gele dovenetel, maar is niet meer correct.

De naam dovenetel heeft te maken met de bladen, die lijken op die van de brandnetel, maar zijn niet bezet met brandharen. Lamiastrum betekent ‘lijkt op Lamium’, omdat de gele dovenetel lijkt op andere dovenetels. Lamium is afgeleid van het Griekse woord lamos dat muil of keelgat betekent. Dat verwijst naar de muilvormige bloemkroon.

De Lamiastrum galeobdolon geeft de voorkeur aan een vochtige, goed gedraineerde, beschaduwde plek, maar verdraagt ook warmte en droogte. Dit is een behoorlijk woekerende kruiper. De Lamiastrum galeobdolon groeit snel en verspreidt zich doordat de knopen van de stengels wortelen zodra ze de grond raken. De gele dovenetel verspreidt zich ook door middel van zaad en groeit uit stengel- en wortelstukjes.

De Lamiastrum galeobdolon ‘Herman’s Pride’ is een gunstige uitzondering. Deze plant groeit meer opgaand en compact. De Lamiastrum galeobdolon ‘Herman’s Pride’ vormt een zich langzaam uitbreidende kluit en die kan je na verloop van tijd delen. De bladeren van de Lamiastrum galeobdolon ‘Herman’s Pride’ zijn smaller en puntiger.

De gele dovenetel is zeer geschikt voor droge beschaduwde plaatsen, zoals onder bomen. De mooie groen met witte bladeren zijn zeer decoratief. Ook de gele bloemen lichten schaduwplekken mooi op. In zachte winters is dit een groenblijvende plant.

 

Specificaties

 

Bladkleur: groen/wit

Bloeiperiode: april – mei

Bloemkleur: geel

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 25 cm

Standplaats: schaduw/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -25 ºC