Beschrijving

 

De Heuchera ‘Root beer’ is een geslacht uit de steenbreekfamilie (Saxifragaceae). De Heuchera wordt ook purperklokje genoemd. Oorspronkelijk komt het purperklokje uit Noord-Amerika. De meeste Heuchera soorten groeien daar van nature op rotsachtige, redelijk droge bodem en vaak in scheuren en spleten in rotsen.

Heuchera’s zijn zeer populair. Er zijn vele soorten verkrijgbaar en er komen ook steeds nieuwe soorten bij. De populariteit heeft het purperklokje te danken aan het feit dat het weinig onderhoud vraagt, mooie bloemen heeft, gedurende meerdere seizoenen iets moois te bieden heeft, goed tegen droogte kan en in vele kleurschakeringen verkrijgbaar is.

Een Heuchera is uitermate geschikt als bodembedekker. De bladeren houden de regen tegen en voorkomen zo erosie. Zeker op schaduwrijke, droge plekken laten veel andere planten het afweten, maar de Heuchera niet. Door het bladerdek heeft onkruid minder kans en heb je zodoende minder werk om dat te verwijderen. Als bonus heb je dan niet alleen mooie bladeren en ook nog eens mooie bloemen.

Net als de meeste purperklokjes is de Heuchera ‘Root Beer’ bij uitstek geschikt voor een plekje in de schaduw. Bij teveel zon kunnen de bladeren bleken en zelfs verbranden. Het purperklokje geeft de voorkeur aan goed gedraineerde grond.

In het voorjaar krijgt de Heuchera ‘Root Beer’ nieuwe bladeren en daarna ook nog een keer aan het einde van de zomer. Dit is een groenblijvende plant, maar over het algemeen is het blad niet mooi meer in het voorjaar. Je kan de oude bladeren wegknippen als de nieuwe bladeren nog klein zijn. Tegen de tijd dat de bladeren in de zomer lelijker beginnen te worden, komen er weer nieuwe bladeren.

Naast de prachtige kleur van de bladeren, heeft de Heuchera ‘Root Beer’ ook mooie gele bloemen. De bloemen verschijnen in mei en daarna ook in augustus.

Als het purperklokje ouder wordt, wordt hij steeds hoger en worden de stelen houterig. Dit maakt de plant gevoeliger voor schade. Het is verstandig om eens in de 3 tot 5 jaar de plant op te graven en te delen. De beste tijd om te delen en te verplaatsen is in het vroege voorjaar.

 

Specificaties

 

Bladkleur: rood

Bloeiperiode: mei – augustus

Bloemkleur: geel

Soort: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 25 cm

Standplaats: halfschaduw/schaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -30 ºC