Beschrijving

 

De Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ is een geslacht uit de steenbreekfamilie (Saxifragaceae). De Heuchera wordt ook purperklokje genoemd. Oorspronkelijk komt het purperklokje uit Noord-Amerika. De meeste Heuchera soorten groeien daar van nature op rotsachtige, redelijk droge bodem en vaak in scheuren en spleten in rotsen. 

Micrantha is Latijn en betekent kleine bloemen.

Heuchera’s zijn zeer populair. Er zijn vele soorten verkrijgbaar en er komen ook steeds nieuwe soorten bij. De populariteit heeft het purperklokje te danken aan het feit dat het weinig onderhoud vraagt, mooie bloemen heeft, gedurende meerdere seizoenen iets moois te bieden heeft, goed tegen droogte kan en in vele kleurschakeringen verkrijgbaar is.

Een Heuchera is uitermate geschikt als bodembedekker. De bladeren houden de regen tegen en voorkomen zo erosie. Zeker op schaduwrijke, droge plekken laten veel andere planten het afweten, maar de Heuchera niet. Door het bladerdek heeft onkruid minder kans en heb je zodoende minder werk om dat te verwijderen. Als bonus heb je dan niet alleen mooie bladeren en ook nog eens mooie bloemen.

Vanwege de bladkleur is de Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ een mooie toevoeging aan je tuin. De glanzende bladeren zijn donkerrood/paars en worden ongeveer 30 cm hoog. Als de bladeren wat meer zon krijgen, worden ze hoger en groter dan met minder zon. Gedurende de zomer verkleuren de bladeren naar wat meer groen. De bladeren blijven gedeeltelijk aan de plant zitten in de winter, maar zijn dan zeker niet mooi meer. Bij strenge winters sterft het blad helemaal af. In het voorjaar komen er nieuwe bladeren.

De bloemstelen worden ongeveer 60 cm hoog en komen boven de bladeren uit. Aan de bloemstelen komen pluimen met veel kleine, witgekleurde bloemetjes die vlinders, bijen en hommels aantrekken. De bladloze bloemstelen zijn heel stevig en blijven redelijk overeind staan.

Dit purperklokje zaait zich uit, maar aangezien die zaailingen makkelijk te verwijderen zijn, is dat geen probleem. De oude planten verhouten op den duur. Ik trek de oude delen vaak weg en soms steek ik die opnieuw in de grond. Met wat extra water groeien die daarna weer door. Je kan de plant ook opgraven en dieper terug planten. De zaailingen kan je uitgraven en verplaatsen als ze ergens op zijn gekomen waar je ze niet wilt. De beste periode om te verplanten is in het vroege voorjaar.

Met wat ochtendzon worden de bladeren nog mooier van kleur. Het purperklokje geeft de voorkeur aan goed gedraineerde grond en kan redelijk goed tegen droogte en tegen zoute lucht. De Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ kan wel in de volle zon staan, maar dat kan alleen als de grond vochtig genoeg is. Het liefst heeft het purperklokje wat bescherming tegen de middagzon in de wat warmere gebieden.

De Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ is heel geschikt als borderplant, rotsplant en bodembedekker

 

Specificaties

 

Bladkleur: rood

Bloeiperiode: juni – augustus

Bloemkleur: wit

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 30 cm

Standplaats: halfschaduw/schaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -30 ºC