Beschrijving

 

Oorspronkelijk komt de Coreopsis verticillata uit het oosten van de Noord-Amerika. De Coreopsis verticillata behoort tot de composieten- of asterfamilie (Compositae of Asteraceae).

De geslachtnaam komt uit het Grieks, “koris” betekent luis en “opsis” betekent lijkt op. Dit komt omdat het zaadje van de Coreopsis lijkt op een luis. Hierdoor worden de planten in het geslacht Coreopsis ook wel luizenbloem genoemd.

De Coreopsis verticillata is een heel gemakkelijk plantje dat weinig eisen stelt. Hij staat graag in goed gedraineerde grond, houdt niet erg van kleigrond en staat liever droog dan nat. De Coreopsis verticillata tolereert wel wat zout.

In de winter sterft de meisjesogen tot de grond toe af. Het is handig om de afgestorven plantenresten in het voorjaar weg te knippen of trekken om ruimte te geven aan de nieuwe uitlopers. De bloemen zijn stervormig en goudgeel en trekken bijen, hommels en vlinders aan.

De Coreopsis verticillata groeit in een bossige kluit en vermeerdert zich met behulp van rizomen (kruipende wortelstokken). Als je hem dus op een vaste plaats wilt houden is het handig om er een rand omheen te zetten. De stengels aan de buitenkant vallen naar buiten, dus je krijgt een redelijk uitgebreide pol.

Je kan de meisjesogen gemakkelijk vermeerderen door de pol te delen. Ook maakt de Coreopsis verticillata dus zaadjes aan en ook op die manier vermenigvuldigt deze plant zich.

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni - september

Bloemkleur: geel

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Grondsoort: normaal

Hoogte: 50 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Winterhardheid: -20 ºC