Beschrijving

 

De Campanula persicifolia is een vaste plant uit de klokjesbloemfamilie (Campanulaceae) en wordt ook prachtklokje, perzikbladklokje of klokjesbloem genoemd. Het prachtklokje komt van nature voor in Europa en het noorden en westen van Azië.

De naam Campanula persicifolia stamt uit het Latijn, waarbij campanulata ‘klokvormig’ betekent en persicifolia ‘met bladeren als van de perzik’.

Dit is een vaste plant die pas in het tweede jaar gaat bloeien. Het eerste jaar vormt de klokjesbloem alleen bladeren en bereikt een hoogte van ongeveer 25 cm. Hij breidt zich dan uit met wortelstokken (rizomen), maar woekert zeker niet. Vanaf het tweede jaar gaat hij bloeien. De bloemsteel kan een hoogte van ongeveer 1 m bereiken en is redelijk stevig. Bij hevige regenval en zeker in combinatie met veel wind, hebben de bloemstelen wat steun nodig. In augustus komt er een wat bescheidener tweede bloei aan dezelfde bloemstengels, ook als je de uitgebloeide bloemen niet weghaalt.

Na de bloei ontwikkelen zich zaadjes. Met behulp van de zaadjes verspreidt het perzikbladklokje zich, maar woekert zeker niet. Ik knip de bloemstelen met rijpe zaadjes af en gooi ze op een plaats waar ik graag prachtklokjes wil hebben. Ze komen altijd op.

Bij milde winters blijft de Campanula persicifolia groen en in regio’s met hete zomers heeft het prachtklokje ’s zomers graag wat bescherming tegen de zon. De Campanula persicifolia kan goed tegen droogte en is redelijk bestand tegen zoute lucht, maar kan niet tegen teveel vocht.

De bloemen verschijnen bij mij meestal al eind mei en zijn zeer geschikt als snijbloem.

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloemkleur: paars

Bloeiperiode: juni - juli

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 1 m

Soort: groenblijvend

Standplaats: zon/halfschaduw

Winterhardheid: -35 ºC