Beschrijving

 

De Antirrhinum majus wordt ook leeuwenbek genoemd en is een geslacht uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De naam stam uit het Grieks waarbij ‘anti’ lijkt op betekent en ‘rhis’ betekent neus of snuit. Dat verwijst naar het uiterlijk van de bloem die op een leeuwenbek lijkt.

Dit betreft (zie foto’s) een cultivar. Deze leeuwenbek maakt wel zaadjes aan en die komen ook het volgende jaar weer op in de tuin.

Eigenlijk is het een vaste plant en bij zeer milde winters sterft de leeuwenbek dan ook niet af. De oude plant bloeit het tweede jaar veel minder uitbundig.

Het is altijd een verrassing welke kleuren je gaat krijgen uit de zaailingen. Ik heb rode leeuwenbekjes gekocht en het volgende jaar kwamen er gele, oranje, rode en roze leeuwenbekjes terug. Als je de Antirrhinum majus zijn gang laat gaan komen de zaadjes zo rond eind mei vanzelf weer uit in de buurt waar de oude plant heeft gestaan. Als je de opkomst en de plaats van nieuwe Antirrhinum majus zelf wilt bepalen, dan kan je de zaadjes van de plant halen en op de plaats strooien waar je ze wilt hebben. De zaadjes zijn rijp om geoogst te worden als de bovenkant van de zaadhulsjes open staat.

Je kan de zaadjes in februari in een kweekbak in huis zaaien. Na de laatste vorst kan je de plantjes in de tuin planten.

De hoogte van de plant kan behoorlijk variëren en is mede afhankelijk van de hoeveelheid zon. Bij minder zon wordt de leeuwenbek minder hoog en bloeit hij ook minder uitbundig.

De leeuwenbek houdt van voedselrijke, goed gedraineerde grond. Liefst een beetje zandige en kalkrijke grond. De Antirrhinum majus houdt van warmte en kan goed tegen droogte. De leeuwenbek heeft een penwortel die redelijk diep de grond in gaat. Door die diepe wortel is deze plant redelijk goed bestand tegen droogte.

Als je de uitgebloeide bloemen afknipt, zal hij langer bloeien omdat zijn energie dan niet gaat zitten in het aanmaken van zaadjes.

 

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni-oktober

Bloemkleur: divers

Eigenschap: eenjarig

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 50 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -5 ºC