Beschrijving

 

De Alstroemeria komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt ook incalelie genoemd. De Alstroemeria is een soort uit de familie van de Alstroemeriaceae.

De dwerg Alstroemeria’s met het label ‘Princess Lilies’ zijn door Nederlandse kwekers ontwikkeld. Het zijn kortere en compactere Incalelies die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn en lang bloeien. Tegenwoordig wordt in plaats van ‘Princess Lilies’ de naam ‘Colorita’ gebruikt.

Ik moet elke jaar het gevecht met de slakken aangaan. Die vinden deze dwerg Alstroemeria kennelijk erg lekker. Als ik de strijd win, krijg ik mooie bloemen, maar zodra mijn aandacht verslapt zetten de slakken de aanval weer in en ruineren alles alsnog.

Door middel van rizomen verspreidt de Alstroemeria ‘Princess Lilies’ zich, maar woekert zeker niet. De bloemen zijn steriel en zullen dus geen zaad aanmaken. De wortels zijn zeer breekbaar, zodat het niet eenvoudig is om deze vaste plant te verplaatsen.

De Alstroemeria is over het algemeen een zeer goede snijbloem, maar doordat dit een dwerg Alstroemeria is zijn de stelen daar te kort voor.

Tot nog toe heeft de Alstroemeria ‘Princess Lilies’ een vorstperiode van -15 ºC overleefd zonder extra bescherming. Als je ’s winters de dwerg Alstroemeria bedekt met stro of dode bladeren, moet het geen probleem zijn om koudere winters te doorstaan.

De dwerg Alstroemeria staat graag op een zonnig plaats met voedselrijke en goed gedraineerde grond. Deze vaste plant geeft de voorkeur aan ochtendzon. De Alstroemeria ‘Princess Lilies’ kan goed tegen droogte.

 

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – augustus

Bloemkleur: divers

Eigenschap: Jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 30 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -15 ºC