Beschrijving

 

De Alchemilla mollis is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae) en komt oorspronkelijk uit Europa en Azië. Molle betekent zacht en verwijst naar de zacht behaarde bladeren. De Alchemilla mollis wordt ook vrouwenmantel genoemd.

De bladeren zijn behaard en waterafstotend, waardoor de regendruppels en dauw er mooi op blijven liggen. Mollis is Latijn en betekent zacht verwijzend naar de zachte, harige bladeren. De bladeren van de Alchemilla mollis worden ongeveer 25 cm hoog. De bloemstelen steken een flink stuk boven de bladeren uit (ongeveer 50 cm) en vallen over het algemeen naar beneden waardoor de plant redelijk wat ruimte inneemt. Als je Alchemilla mollis langs een pad wilt zetten, zet ze dan niet te dicht langs de rand, want anders houd je geen pad meer over.

De bloemen zijn fris geel/groen en worden veel gebruikt in boeketten. De vrouwenmantel zaait uit, maar aangezien de zaailingen gemakkelijk te verwijderen zijn, is dat geen echt probleem. Geleidelijk breidt de Alchemilla mollis zich uit door middel van wortelstokken, maar hij woekert zeker niet.

De vrouwenmantel geeft de voorkeur aan een plaats in halfschaduw. Dat is ook de plaats waar de zaailingen bij mij opkomen en niet in de volle zon of op een te droge plaats. In de volle zon hebben ze vochtiger grond nodig. De Alchemilla mollis kan goed tegen zoute lucht.

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloemkleur: groen/geel

Bloeiperiode: mei - juli

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 25 cm

Soort: jaarlijks opnieuw opkomend

Standplaats: zon/halfschaduw

Winterhardheid: -25 ºC